top of page
  • Wouter Beke

Welkom op de Limburgblog!

Toen ik minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding werd, zei Jo Vandeurzen me dat zijn beleidsdomeinen enorm veel uitdagingen hadden, maar dat ik de meeste energie zou halen uit de vele terreinbezoeken.


Hij had niet gelogen. Nagenoeg elke week ga ik ver weg van elke camera op bezoek bij een welzijnsvoorziening waar de directie en het personeel elke dag weer het beste van zichzelf geven voor hun cliënten en bewoners, wat een uitzonderlijk moeilijk taak is geweest het voorbije jaar.


Ik was er ook rotsvast van overtuigd dat Welzijn en Volksgezondheid altijd in elkaars verlengde lagen, maar COVID-19 was een bewijs van het tegendeel. Strenge coronamaatregelen dringen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug, maar zetten enorme druk op het mentale welzijn van onze mensen. Daarin een evenwicht zoeken is moeilijk, maar heel erg nodig.


De maand december is de maand bij uitstek waarin je terugblikt op het voorbije jaar en vooruitkijkt naar het volgende. Begin maart sloeg COVID-19 ongemeen hard toe in onze samenleving. Ook onze provincie werd niet gespaard. Toch toonde onze zorg- en welzijnssector, in heel Vlaanderen maar ook in Limburg, de nodige veerkracht om terug te vechten.


Als Vlaams minister voer je een beleid voor alle Vlamingen, maar het hoeft geen betoog dat onze provincie een speciale plaats in mijn hart heeft. Ik wil dan ook een ambassadeur zijn voor onze provincie, van een krachtige zorg- en welzijnslandschap, een sterke zorgeconomie en van SALKturbo. Ik geloof in samenwerking om onze provincie boven zichzelf uit te laten stijgen, zoals we gedaan hebben na de sluiting van Ford Genk. Ik geloof sterk in ons sociaal weefsel, in onze verbondenheid, om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van de focus te leggen op het conflict. Ik ben fier op mijn roots.


Omwille van die redenen heb ik dan ook beslist om een eigen blog te beginnen, waarin ik het Vlaams zorg- en welzijnsbeleid vertaal naar onze provincie. Waarin ik uitleg waarom ik elke dag doe wat ik doe, en welke impact dat heeft voor ons Limburg.


Wil je graag up-to-date blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!


Dan rest er mij nog één ding…


We kunnen 2021 misschien niet starten met de authentieke Limburgse hartelijkheid die we gewoon zijn. Het nieuwe jaar zal in teken staan van de vaccinatie, de voorzichtigheid én de verbondenheid. We rollen de vaccinatiestrategie verder uit, blijven voorzichtig in onze contacten, maar werken volop aan zorgzame buurten waar jong en oud samen leven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine noden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn.


Ik wens jullie allen fijne feestdagen!


Geniet ervan, maar hou het gezond!Warme groet,


Wouter


Comentários


bottom of page