top of page
  • Wouter Beke

Vroenhoven: een Zorgzame Buurt met een mooie toekomst

Op dinsdagavond 29 maart was ik aanwezig op het terugkoppelmoment van de buurtanalyse die plaatsvond in Vroenhoven (Riemst) in het kader van Zorgzame Buurten. Vroenhoven is één van de 133 Zorgzame Buurten in Vlaanderen en Brussel en dus één van de 17 in Limburg. In Riemst zijn er maar liefst vier Zorgzame Buurten (Membruggen, Genoelselderen, Heukelom en Vroenhoven), waar overal buurtanalyses werden georganiseerd. Het project rond een Zorgzame Buurt in Vroenhoven krijgt van de Vlaamse overheid een subsidie van 100.000 euro.

Vroenhoven wil een warme leefomgeving uitbouwen waar iedereen kwaliteitsvol kan wonen. Het enthousiasme dat ik zag tijdens het terugkoppelmoment toont aan dat alle betrokkenen zich daar sterk voor willen inzetten. Vroenhoven wordt in dit proces begeleid door RIMO, het Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk. RIMO is actief in Limburg en brengt kwetsbare mensen samen. Het is belangrijk dat inwoners elkaar ondersteunen waar nodig en zo de drempel voor vragen om hulp kleiner maken. Vroenhoven wil op die manier een warme plaats worden waar ontmoeting, oog voor mekaar en professionele omkadering belangrijk zijn.


Want een Zorgzame Buurt bestaat uit meer dan enkel een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het gaat over elkaar ondersteunen, wanneer nodig, door zowel professionele diensten als lokale inwoners. Door dit soort samenwerking kunnen we samen buurtgerichte zorg creëren. Riemst is hier een mooi voorbeeld van en ik ben tevreden om te zien dat de gemeente oog heeft voor de noden van haar buurten en daarop wil inzetten. De grote belangstelling tijdens het terugkoppelmoment voorspelt een mooie toekomst voor het warme en zorgzame project van Vroenhoven. Ik kijk er naar uit om het verdere verloop van dit project te volgen.
コメント


bottom of page