top of page
  • Wouter Beke

V-dag

Vandaag herdenken we het einde van Wereldoorlog II. 76 jaar geleden gaf Nazi-Duitsland zich over en barstte er bij ons een groot overwinningsfeest los. Na 5 lange oorlogsjaren zwegen de wapens eindelijk.


Daarom organiseerde de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België – Regio Noord-Limburg – in samenwerking met al de plaatselijke Vaderlandslievende Verenigingen, het Gemeentebestuur van Leopoldsburg-Heppen, alsmede het Kampcommando de herdenkingsplechtigheid ‘V-Dag bevrijding der kampen’.


We legden een krans neer aan het monument van Oud-strijders in Heppen en kwamen samen op de militaire begraafplaats in Leopoldsburg. Hier spraken Maurice Theysen en Victor Geerdens over het boek ‘De duinen der gefusilleerden’. Een reconstructie van de donkere geschiedenis van de duinen der gefusilleerden in Hechtel, waar 203 nazislachtoffers werden begraven. Een verhaal over verzet, verraad, moed en opoffering.


Het is een historische dag die we altijd zullen blijven herinneren, net als de opening van de terrassen en de nieuwe versoepelingen in de woonzorgcentra. De bewoners krijgen immers weer meer vrijheid, wat absoluut nodig is. Een mens is immers een sociaal dier die maar sterk wordt in relatie met anderen. Iets waar we ons vandaag de dag allemaal zeer goed in kunnen herkennen. Na de vele opofferingen die we deden en de veerkracht die we allen toonden, komt het einde van deze crisis in zicht. De vaccinatiecampagne draait op volle toeren en zal ervoor zorgen dat het ''samen vieren' binnenkort terug werkelijkheid wordt. Wanneer we op 11 juli allemaal minstens één keer geprikt zijn, kunnen we opnieuw genieten van onze zomer. Dan kunnen we samen zomeren.


Comments


bottom of page