top of page
  • Wouter Beke

Symposium respiratoire revalidatie - ziekenhuis oost-Limburg

Vandaag mocht ik een uiteenzetting presenteren op het symposium respiratoire revalidatie georganiseerd door het Ziekenhuis Oost-Limburg. De voorbije jaren heeft de coronacrisis het belang van een goede gezondheid echt wel dubbel en dik onderstreept. Het virus raakte ons dan ook in het hart van onze zorgsector, en toont opnieuw dat inzetten op preventie broodnodig is om onze gezondheid te beschermen.


Tijdens het symposium staat de revalidatie van mensen met een chronische respiratoire aandoening centraal. De coronacrisis geeft hier ook een extra dimensie aan, want we zijn de afgelopen twee jaren overspoeld met Covid-19 en de impact hiervan op onze fysieke gezondheid.


Voor het publiek van professoren en experten lichtte ik vooral mijn eigen ervaring van de beleidskant toe. Professoren Troosters, Spruit en Burtin zorgden voor een uitgebreide vakkundige inbreng. Naast de algemene focus op revalidatie, benadrukte ik ook enkele cruciale uitdagingen binnen het veld van preventie én geïntegreerde zorg. Voor preventie ligt die uitdaging bijvoorbeeld bij de verschillende beleidsniveaus dat ons land kent (Vlaams en federaal). Een goed voorbeeld, concreet met betrekking tot COPD (Chronisch obstructieve longziekte), is de rookstop. De investeringen die Vlaanderen doet vertaalt zich niet in baten voor het Vlaamse niveau. Dit komt omdat het resultaat van die ontrading zich enkel vertaalt in mindere kosten op federaal niveau, en niet Vlaams. Daarom is het zo belangrijk dat we werken aan een blauwdruk die ervoor zorgt dat er eenduidige afspraken gemaakt kunnen worden. Alleen zo kunnen we samen blijven inzetten op preventie!


Bedankt aan het ziekenhuis Oost-Limburg voor de organisatie van dit symposium. Ook tijdens de nasleep van deze coronacrisis kunnen we gelukkig weer rekenen op jullie expertise en zorgvuldigheid.
Comments


bottom of page