top of page
  • Wouter Beke

Perspectief voor de mensen van Noord-Limburg!

De Vlaamse Regering keurde het voorkeurstraject met twee tunnels onder de Grote Baan in Houthalen-Helchteren goed, net als de keuze om in te zetten op de uitbouw van sterk openbaar vervoer via een trambus met een volledig eigen vrije bedding. “Hiermee krijgen de inwoners van het noorden van Limburg het broodnodige perspectief op een vlotte verbinding”, reageert Jo Brouns, Vlaams parlementslid.

  1. Aan de ellenlange files moet een einde komen. Een vlotte verbinding met 2x2 rijvakken, in het bijzonder aan de flessenhals tussen Hechtel en Helchteren, was en is voor cruciaal om dit te realiseren. Deze worden in het voorkeurstraject gerealiseerd met tevens een scheiding tussen het doorgaande en het lokale verkeer.

  2. Een oplossing moet de leefbaarheid van de dorpskernen langs het traject verhogen. Met de oplossing van de tunnels geeft dit de inwoners van Houthalen en Helchteren ademruimte.

  3. Een trambus is enkel en alleen een waardig alternatief wanneer deze ook niet in de file staat. De keuze voor een volledige vrije bedding van het noorden tot aan het Station van Hasselt moet dit waarmaken. De halte aan het station van Hasselt moet een snelle verbinding met Vlaanderen mogelijk maken.

  4. De keuze voor een trambus geeft ook flexibiliteit. Dit geeft de mogelijkheid in de exploitatie van de trambus door te rijden naar Lommel en Pelt. Voor CD&V is een vlotte en snelle verbinding voor de mensen van het noorden cruciaal. Ook daarom is een vlotte aansluiting op de trambus en goed openbaar vervoer vanuit Peer en Hechtel belangrijk.

CD&V Limburg zet zijn schouders onder dit project. We danken de collega’s in de Vlaamse regering en onze provinciale en lokale verantwoordelijken voor de constructieve houding om deze belangrijke stap te zetten.

Steven Matheï, burgemeester Peer

Bob Nijs, burgemeester Lommel

Frank Smeets, burgemeester Pelt

Jef Verpoorten, eerste schepen Houthalen-Helchteren

Raf Drieskens, voorzitter CD&V Limburg

Wouter Beke, Vlaams minister

Jo Brouns, Vlaams parlementslid


Comentarios


bottom of page