top of page
  • Wouter Beke

Lancering Zorgzame Buurten - wij(K)olonie Lommel

Vandaag was ik te gast in Lommel om de lancering van onze Zorgzame Buurten kenbaar te maken. Met ruim 114 projecten verspreid over heel Vlaanderen, wisten 17 Limburgse projecten zich te kwalificeren om van hun buurt een Zorgzame Buurt te maken.


Een Zorgzame Buurt is een plaats waar jong en oud samen leven, waar we ons goed en geborgen voelen, waar we elkaar kennen en ook helpen. Een buurt waar personen en gezinnen met grote en kleine noden ondersteuning vinden en krijgen, door diensten of door elkaar. Dat kan alvast herkenbaar klinken, omdat er in de praktijk al heel wat buurten zijn die voor elkaar zorgen. We zien dat onze samenleving bruist van geëngageerde burgers, en dat is in Lommel niet anders.


Het team van burgemeester Bob Nijs steekt ook voor het project van Zorgzame Buurten de handen flink uit de mouwen. Ze richten hun pijlen op het project wij(K)olonie. Kolonie, een plattelandsbuurt tussen het kanaal en de Nederlandse grens, dat hunkert vanuit een uitgesproken buurtgevoel naar samenredzaamheid. Een buurt waar men elkaar kent, en op elkaar kan rekenen voor zorgen groot en klein. Vanuit een burgervraag werd er een dynamisch buurtteam opgericht dat vanuit een grondige buurtanalyse enkele doelstellingen formuleerde. Samen met de buurtzorgregisseur en het Lokaal Dienstencentrum bundelen ze de krachten om van Kolonie een Zorgzame Buurt te maken. Ik kijk vol vertrouwen uit naar hoe Lommel deze uitdaging zal aanvatten, en opnieuw een voorbeeld zal zijn voor Limburg.


Elk project is uniek, op maat van de buurt. Ook hier in Lommel. Toch draaien alle (114!) projecten rond het bieden van zorg en ondersteuning én het versterken van het buurtgevoel. Ik ben fier dat ook Lommel mee de bakens verzet op vlak van sociale evolutie. De afgelopen (corona)periode was ontzettend zwaar, gelukkig hebben we hier ook lessen uit getrokken: we laten elkaar niet meer los.


Comments


bottom of page