top of page
  • Wouter Beke

Lancering informatiecampagne uitbreiding bevolkingsonderzoek naar aangeboren aandoeningen

Vandaag gaf ik in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk het startschot voor de campagne over de uitbreiding van het bevolkingsonderzoek naar aangeboren aandoeningen. Dit gebeurt via een simpele bloedprik, beter bekend als de hielprik, die bij pasgeboren baby’s de aanwezigheid van zeldzame ziektes opspoort. Zo kan men, indien er een aandoening gedetecteerd wordt, op zeer vroege leeftijd al starten met het behandelingstracject voor deze kinderen.


Vanaf vandaag wordt de screening van aangeboren aandoeningen uitgebreid met 7 zorgvuldig geselecteerde ziektes, waardoor er uiteindelijk 19 zeldzame ziektes worden opgespoord. De uitbreiding zal gefaseerd gebeuren en we maken er jaarlijks ruim 1 miljoen euro voor vrij.


We bezochten samen met enkele medewerkers de materniteit van het Ziekenhuis Oost-Limburg. Daar mocht ik de pasgeboren Mathieu en zijn ouders ontmoeten. In de goede en zorgende handen van het personeel kreeg hij zijn hielprik in het bijzijn van heel wat journalisten, maar dat liep allemaal van een leien dakje. Bij een kraambezoek hoort natuurlijk een cadeautje! Zo werd de pluche ooievaar, de mascotte van de campagne, Mathieu zijn eerste knuffeldiertje. 🧡


Een dikke pluim aan het personeel van de materniteit, die met een groot gevoel voor zorg en liefde pasgeborenen en hun ouders meteen op hun gemak doen voelen. Ik ben tevreden dat de screening wordt uitgebreid. Zo kunnen we de beste zorgen bieden aan onze allerkleinsten.

Comments


bottom of page