top of page
  • Wouter Beke

Hack4health - hackathon bluehealth innovation center

Wanneer ik het woord hacken hoor, denk ik voortaan niet alleen meer aan gegevens ontfutselen op een digitale manier. Neen, ik denk aan het samenbrengen en enthousiasmeren van een groep gedreven toekomstdenkers.


Vandaag stond Hack4Health op de agenda, een Hackathon georganiseerd door POM Limburg en BlueHealth Innovation Center. Gedurende de hele dag verzamelden in het Stayen-complex te Sint-Truiden tal van mensen met één doel: het gezondheidssysteem van de toekomst herdenken en innoveren. Aan de hand van brainstormsessies over nieuwe concepten, aparte businessmodellen en tal van slimme oplossingen werd er tijdens de hackathon naar hartenlust nagedacht over de toekomst van onze gezondheidszorg.


Hack4Health brengt daarom heel wat verschillende actoren bij elkaar, gaande van studenten tot onderzoekers, maar ook beleidsmedewerkers en ondernemers. Als leidraad van de discussie en brainstorm werd er gekozen voor enkele concrete gezondheidschallenges. Centraal stonden de thema’s zorgtoerisme en Zorgzame Buurten, met ook ruimte voor een discussie rond mantelzorgers.

Zo wil ik van Vlaanderen één grote zorgzame buurt maken. 127 concrete projecten zijn al aan de slag om het ‘kleine helpen’ zoals we dat noemen, te stimuleren. Wie zijn jouw buren? Wat kan jij voor hen doen? Ook wil ik samen met de verschillende mantelzorgorganisaties het statuut van de mantelzorgers verder verbeteren.


Ook zit er in deze hackathon een competitief element. Zo worden aan het eind van de dag de meest innoverend en inspirerende ideeën tot winnaar uitgeroepen. Geëngageerde en betrokken mensen die verzamelen om samen na te denken over de toekomst van ons gezondheidssysteem, dat juich ik enorm toe. Ik kijk dan ook uit naar de resultaten van deze Hack4Health!

Kommentare


bottom of page