top of page
  • Wouter Beke

Eerste steenlegging Liberation Garden!

Vandaag hebben we de eerste steen gelegd van Liberation Garden, een museum waar ik, geboren en getogen in ’t Kamp, enorm naar uitkijk. Een speciale dag voor Leopoldsburg. Want in onze gemeente hebben wij een geschiedenisrijk verhaal te vertellen dat relevant is tot ver buiten onze landgrenzen.


De 100.000 mensen die het leven lieten en begraven liggen in onze regio zijn de krachtigste herinnering aan de gevaren verbonden aan de opmars van autoritaire ideologieën en totalitaire regimes. Ons nieuw museum zal dan ook een poort zijn naar die begraafplaatsen, maar ook een herinnering aan het euforisch gevoel toen de langverwachte bevrijding kwam en het geloof in een terugkeer naar waarden zoals vrije meningsuiting, mensenrechten en democratie. Elke dag moeten we voor deze waarden blijven strijden. Ik zal me hier als christendemocraat altijd voor zal blijven inzetten.


Dat onze rechten en vrijheden uiterst kwetsbaar zijn, zien we nu ook terug in Afghanistan. Tot voor kort konden meisjes gewoon naar school of konden vrouwen nog gewoon de job uitoefenden die ze wilden.


Liberation Garden is een rollercoaster doorheen de geschiedenis die we door moeten geven aan volgende generaties om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog nooit verloren te laten gaan.


Comments


bottom of page