top of page
  • Wouter Beke

Eenzaamheid bij ouderen.

Samen met CD&V voorzitter Joachim Coens nam ik deel aan een Webinar rond eenzaamheid en kwetsbaarheid bij ouderen. Eenzaamheid is dan ook een fenomeen dat door de coronacrisis opnieuw scherp wordt gesteld. Daarom gingen we hierover in dialoog met onze lokale mandatarissen en keken we naar welke acties ondernomen kunnen worden op lokaal niveau.


Eenzaamheid is een thema wat me zeer nauw aan het hart ligt. We zijn allemaal mensen met nood aan sociaal contact, aan een babbel, aan elkaar even ‘te zien’, aan geborgenheid. Gewoon even kunnen vragen naar hulp of vertellen waarmee je zit kan eens goed doen. Als je alleen bent gaat dit echter niet. Deze coronacrisis is dan ook dubbel zo hard voor de velen die nu alleen thuis wonen.


Wonderoplossingen bestaan er niet, maar vele initiatieven kunnen samen wel een verschil maken. Ik ondersteun dan ook ten volle het project Fred en Frieda om mogelijke buddy’s en eenzame ouderen dichter bij elkaar te brengen. Maar ook vele gemeenten engageren zich en nemen hiervoor initiatieven. Zo vertelde Ann Van Dorpe, schepen van Welzijn in Pelt, hoe ze trachten in contact te komen met ouderen om te horen hoe het ermee gaat. Samen met ons schrijft ze mee aan het verhaal van zorgzame buurten. Waar we samen investeren in een buurt waar jong en oud samen leven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine noden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijker en beschikbaar zijn. Het was dan ook fijn om vast te stellen dat heel wat lokale besturen mee willen stappen in dit krachtig verhaal.
Comments


bottom of page