top of page
  • Wouter Beke

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Vandaag was ik te gast bij een webinar over de mentale gezondheid in onze woonzorgcentra, georganiseerd door Logo Limburg. Zoals op heel de zorgsector, kwam er sinds maart vorig jaar een onwaarschijnlijke druk te liggen op onze woonzorgcentra. Daarom een welgemeende dank u wel aan alle personeelsleden die dag in, dag uit klaarstaan voor onze ouderen.


Het mentaal welzijn van personeel én bewoners mag hierbij zeker niet uit het oog verloren worden. Het staat als een paal boven water dat investeren in preventie en vroeginterventie de beste manier is om op lange termijn het mentaal welzijn van elk van ons te garanderen.

Hoe kan dit nu aangepakt worden? In de eerste plaats moeten we de medewerkers in onze zorgsector goed ondersteunen. Daarbij moet niet alleen ingezet worden op het voorkomen van psychische problemen, maar ook zorgen dat iedereen goed in zijn vel zit. Daarom werd het platform ‘de Zorgsamen.be’ opgericht met instrumenten en tips om voor jezelf te zorgen en elkaar te ondersteunen. Geestelijke gezondheidsbevordering op het werk loont.


Bovendien moeten we ook preventief inzetten op het mentaal welzijn van de bewoners. Het is belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor het behouden van hun autonomie en ervoor te zorgen dat de bewoners nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Laten we onze ouderen stimuleren om te bewegen en te genieten, waarbij ook cognitieve training en uitdagingen een belangrijke bijdrage leveren.


Ik ben tevreden dat onze Logo’s ervoor zorgen dat organisaties meewerken aan de realisatie van ons Vlaams preventief gezondheidsbeleid. Laten we dus allen onze toekomst tegemoet gaan onder het motto ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.Kommentare


bottom of page