top of page
  • Wouter Beke

De onvervangbare positie van thuiszorg.

Thuiszorg speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Zo neemt het een onvervangbare positie in voor de zorg van patiënten in hun eigen omgeving. Op 11 december ging ik hierover in gesprek met Jill Delsaux, een thuisverpleegkundige én auteur van het fotoboek ‘Met Liefde en Zorg”. Hierin toont ze op een eerlijke manier alle facetten van haar job. Deze zorgverleners worden immers voor vele uitdagingen gezet. De hoge zorgnoden en de snelheid waarmee de zorg moet gebeuren, mogen we zeker niet onderschatten. Bovendien besef ik maar al te goed dat de werkwijze van cohortzorg niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.


Dat bleek nogmaals tijdens mijn bezoek aan NOAH, een kleinschalig centrum voor dagopvang van Familiehulp, in Lanaken. NOAH staat voor Nabijheid, Ontmoeting, Aandacht en Huiselijkheid. Deze woorden omschrijven volledig het gevoel dat ik had toen ik terug in de auto stapte. Zo mocht ik Marie-Claire ontmoeten. Een levenslustige vrouw die al 27 jaar werkt voor Familiehulp. Ze gaf een vurig pleidooi over de meerwaarde van thuiszorg. Ik kan haar oproep alleen maar aanmoedigen. Ze geeft daarmee een duidelijk signaal, dat ik zeker kan beamen. Gezinszorg zorgt er immers mee voor dat de tweede lijn binnen onze zorgsector niet overbelast geraakt.


Maar het was voor de gezinszorg niet steeds makkelijk om de dagopvang en thuiszorg tijdens de coronacrisis veilig te organiseren. Toch is de wil en de inzet enorm groot en blijven ze cliënten verwelkomen. Voor velen is deze ontmoeting dan ook een manier om eenzaamheid te doorbreken. Weet dat de komst, babbel, glimlach en goede zorg van verzorgenden voor vele mensen een lichtpunt zijn, iets om steeds weer naar uit te kijken.


Een welgemeende dank aan alle medewerkers van Familiehulp en alle andere zorgverleners binnen de gezinszorg. Weet dat jullie onvoorwaardelijk engagement een groot verschil maakt voor anderen.
Comments


bottom of page