top of page
  • Wouter Beke

De drie Limburgse cd&v-lijsttrekkers: “We zullen de zolen uit onze schoenen lopen”


Brussel - Amper 12 uur nadat de partijraad hen tot lijsttrekkers in Limburg bombardeerde, staan Wouter Beke, Nawal Farih en Jo Brouns te trappelen voor hun eerste campagne-interview. “We zullen de zolen uit onze schoenen lopen”, belooft het nieuwe Limburgse cd&v-triumviraat.


De nationale partijraad van cd&v heeft voormalig voorzitter en minister Wouter Beke (49) woensdagavond laat als Europees lijsttrekker aangeduid. In kieskring Limburg zal Vlaams minister van Economie en Landbouw Jo Brouns (48) de Vlaamse lijst trekken, en Kamerlid Nawal Farih (35) de federale Kamerlijst.


Mijnheer Brouns, u bent de enige van wie het lijsttrekkerschap al vast stond?

Brouns: “Als je Vlaams minister bent, is de kans inderdaad groot dat je Vlaamse lijsttrekker wordt. Niettemin blijft dit een voorrecht, zeker als je mijn parcours bekijkt. Ik zetel pas sinds 2019 in het Vlaams Parlement, anderhalf geleden werd ik onverwacht minister.”


Wanneer viel de beslissing over het Kamerlijsttrekkerschap?

Beke: “Toen ik Het Belang van Limburg dinsdagochtend opensloeg (lacht luid). Neen, in de zomer heb ik een goed gesprek gehad met onze nationaal voorzitter Sammy Mahdi. Toen opperde hij de idee om mij Europees lijsttrekker te maken. Ik heb daar goed over nagedacht en heb dit met enkele partijgenoten besproken. Zo wilde ik weten wat o.a. Marianne Thyssen en Koen Geens hiervan vonden en hoe Jo, Nawal en onze provinciale voorzitter Raf Drieskens dit zagen. Uiteindelijk was het aan Sammy om de puzzel te leggen.”

Farih: “Gesprekken over kieslijsten gebeuren altijd met de verschillende provincies, geledingen en personen. Het komt er tenslotte op aan om een goed team te presenteren. Met ons drieën vormen we een mooie weerspiegeling van de Limburgse samenleving. Wouter en Jo hebben de ervaring, ikzelf ben de nieuwe, frisse wind.”


Mijnheer Beke, wat maakt u een goede Europese lijsttrekker?

Beke: “Met Leo Tindemans, Wilfried Martens, Jean-Luc Dehaene, Marianne Thyssen en Herman Van Rompuy heeft mijn partij een belangrijke traditie in de Europese Volkspartij. Als we die EVP opnieuw meer gewicht willen geven, moet je die met ervaren mensen bevolken, zeker nu Europa voor belangrijke uitdagingen staat. Ik heb 10 jaar op de universiteit en studiediensten gewerkt, heb 10 jaar in de Senaat en 10 jaar in de Kamer gezeteld, ben 10 jaar partijvoorzitter geweest, en ben 10 jaar burgemeester in Leopoldsburg. Hoewel ik nog geen 50 ben, heb ik dus al 50 jaar politieke ervaring op de teller (lacht hard). Bovendien heb ik als partijvoorzitter en minister twee decennialang heel Vlaanderen afgedweild. Dat de meeste mensen me ondertussen kennen, was ook een van Sammy’s beweegredenen om mij die Europese lijst te laten trekken.”


U lijkt er echt zin in te hebben?

Beke: “Absoluut. Indien niet, had ik dat wel tegen Sammy gezegd.”

Brouns: “Als er één Belgische provincie is waar Europa de voorbije decennia belangrijk is geweest, is het Limburg. Dankzij de vele Europese middelen heeft Limburg een inhaalbeweging kunnen maken. Voor Limburg én cd&v is een rechtstreekse lijn naar Europa dus erg belangrijk. Met Wouter hebben we die.”


Mevrouw Farih, in 2019 haalde u op plaats twee van de Kamerlijst 12.323 naamstemmen, vier keer minder dan lijsttrekker Wouter Beke. De druk op uw schouders wordt nu groter dan ooit?

Farih: “Dit lijsttrekkerschap wordt een gigantische uitdaging. Maar ik ben er helemaal klaar voor. Al besef ik dat ik qua naambekendheid nog een inhaalbeweging moet maken.”


U gaat dus ook voor 47.000 naamstemmen?

Farih: “Ik leg mijn lat niet enkel op verkiezingsdag. Ik zal dat ook doen bij de regeringsonderhandelingen. Politiek gaat voor mij over vertrouwen winnen en teruggeven, door resultaten neer te zetten.”


Politiek blijft in de eerste plaats wiskunde.

Farih: “Klopt. Maar ik geloof in de kracht van onze Limburgse ploeg en dat die mij zo goed mogelijk gaat helpen.”

Beke: “Toen ik in 2014 voor het eerst Kamerlijsttrekker werd, kreeg ik dezelfde opmerkingen. Ik heb toen met Jo Vandeurzen een duo-campagne gevoerd, met 60.000 voorkeurstemmen als resultaat. Dat ook Lode Ceyssens in 2019 als nieuwe Vlaamse lijsttrekker een uitstekende score neerzette, had dezelfde oorzaak: de kracht van cd&v-Limburg. Naast een hechte ploeg met die typische Limburgse couleur locale, is dat haast een vriendengroep.”

Brouns: “In Limburg levert cd&v één op de twee burgemeesters. Als zij Nawal in de campagne meenemen, geeft dit een voorsprong op andere lijsttrekkers.”


Met 17 jaar politiek op de teller bent ook u stilaan een ancien, mijnheer Brouns. Welke raad zou u Nawal Farih geven?

Brouns: “Ik ga naar haar schoenzolen kijken. Die moeten er na de kiescampagne helemaal onderuit zijn. Bij ons allemaal trouwens. Als politicus moet je in de Dorpsstraat zijn en blijven, om je naambekendheid op te bouwen en daar te capteren waarmee je in Brussel aan de slag moet.”


Mevrouw Farih, heel wat mensen kennen u, als de vriendin van Sammy Mahdi?

Farih: “Ik wil vooral naambekendheid winnen door de persoon die ik ben en het werk dat ik lever. Alles daarnaast is privé, en dat hou ik ook graag zo.”


Het Vlaamse lijsttrekkerschap wordt anders ook pittig?

Brouns: “Dat is al anderhalf jaar zo. Ik heb al heel wat mogen doen in de politiek, maar niets komt in de buurt van een ministerschap. Dat is zeer intens, zowel naar inhoud als verantwoordelijkheid. Net omdat ik me als minister sterk gesteund voel, ga ik deze nieuwe uitdaging graag aan. Ook nu weer ga ik intens campagne voeren, zoveel als mogelijk samen met Nawal, Wouter en de rest van de ploeg. want die teamspirit is en blijft onze kracht.”


Zijn de 100.000 stemmen (bijna 20%), twee Kamerzitjes en drie Vlaamse zetels van 2019 ook nu het doel?

Brouns: “Ook al staan de klassieke partijen onder druk, wij moeten die ambitie hebben. Absoluut!”

Beke: “In binnen- en in buitenland merk ik dat steeds meer mensen schrik krijgen van de extremen, omdat die niet de oplossingen aanbrengen. Verkiezingen in Nederland, Duitsland en Polen bevestigen dit. Postelectoraal onderzoek toont ook aan dat de kiezer zich graag in het centrum positioneert. Het is onze opdracht om dat centrum te heroveren.”

Brouns: “Meer dan de klassieke partijstructuren zijn het individuen die de mensen vandaag aanspreken. Kijk naar Nederland, waar Pieter Omtzigt populairder lijkt dan ooit. Ik voel me daardoor gesterkt, net omdat cd&v heel wat toppers in haar rangen heeft. Anno 2023 is naambekendheid zeker een voordeel. De peilingen wijzen alvast uit dat ik daarin heel wat progressie heb geboekt, zeker sinds ik minister ben en kan uitpakken met beleid. En ja, daarbij helpt dat de media het voorbije jaar door stikstof meer over landbouw heeft bericht dan in de voorbije tien jaar samen.”


Wanneer gaan jullie de andere plaatsen op de Limburgse kieslijsten invullen?

Farih: “De komende weken en maanden. Een lijstvorming is altijd een uitdaging, net omdat het over mensen gaat. Wat er van zij, cd&v en cd&v-Limburg zal zich met een sterke ploeg aan de kiezer presenteren. Daar mag u zeker van zijn.”


Interview in Het Belang van Limburg door Yves Lambrix en Liliana Casagrande

Comments


bottom of page